top of page

EMEREK UYUTMA NASIL BIRAKTIRILIR?


Emerek uyuma, destekli uyku sıralamasında en başta gelen uyutma şekillerinden.

Bunun başlıca sebepleri ise, bebeğin kolik süreci geçirmesi, emerken sürekli uyuklaması ve annenin bunu emme refleksinden kaynaklandığını sanması, yanlış besleme zamanlamaları gibi gibi bir çok şey sıralanabilir.


Emerek uykuyu bırakma süreci için biraz daha zor bir süreç gibi düşünülse de aslında doğru yöntem ile diğer tüm destekler ile aynı seviyede diyebiliriz.

Burada ki tek ince nokta, memede uykunun biraz daha anne-bebek bağından geçtiğinin düşünülmesi.

Ancak beslenme – uyku ve anne\bebek bağının birbirinden farklı olduğunu kabul etmemiz gerek.

Bebek için anne göğsü elbette bebeğin zaman zaman , gerektiğinde sakinleştiği, durulduğu yer olarak kullanılmalı. Fakat bağımlılık düzeyine gelmemesine dikkat etmeli.

Peki emerek uyku sürecine nasıl son veririz?

Özellikle, 2 yaşı aşan bebeklerde emzirmenin bıraktırılmasıyla, memede uyku , yanına uzanarak uyutma, saçla oynama gibi başka boyutta bir bağlılık durumuna geçiş yapıyor.

Eğer bu durumdaysanız kim West yöntemini kullanarak bu süreci sonlandırabilirsiniz.

Fakat gece 8-10 kez emmek için uyanıyor, gündüz uykuları da emerek gerçekleştiği için kısa sürüyor hatta tüm uyku süreci boyunca meme ağzında geçiyorsa daha kesin bir uygulamaya ihtiyacınız var demektir.


Önce gece beslenmelerine düzen vermelisiniz.

Gece her uyanmada değil sadece ayına uygun zamanlamalarda beslenme yapmaya başlamalısınız.

4-8 ay arası bebeğinizi gece 2-3 , 8 -12 ay bebeğinizin gece 1-2 kez beslemeniz yeterli. 12 aydan sonra gece beslenmesini önermiyoruz.


Beslenme saatlerini ayına uygun aralıklarla sabitleyebilirsiniz, böylelikle her uyanmada beslenme yapmak yerine uykuya geçirmeye çalışıp sadece beslenme saatlerinde beslemeye başlayacaksınız.

Peki emzirme aralıklarında nasıl uyutacaksınız?

Desteksiz uyku süreci oluşturulmadan da yapılacaklar var elbette ancak geçici çözüm olacağını yada sizi sadece bir süre rahatlatacağı gerçeğini unutmayalım.


Gece bebeğiniz uyandı ve beslenme saati değilse, mümkünse eğer babadan destek alabilirsiniz. Emzirme yetisi olmadığı için çok daha kolay bir uyutma süreci olacaktır. Kucakta ama odada gezinebilir. Ayı ve kg su büyükse oturduğu yerde kucakta hafif salınarak uyutabilir.


Bu şekilde geçişlerle yaklaşık 5-6 günü geçirmelisiniz. İlk günün zor olacağını unutmayın . Ancak sabaha kadar sürecek de olsa başladığınız da sürdürmelisiniz.

Gündüz düzeninde de beslenme saatleri oluşturup haricinde beslemez ve uyku yöntemini de değiştirirseniz her şey çok daha güzel gidecektir.


O halde şimdiden herkese bol uykulu günler diliyorum.

38.236 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page