top of page

UYKU EĞİTİMİNE NASIL BAŞLAMALIYIM?

Sevgili anneler, sevgili babalar, sevgili ebeveynler;

Uyku eğitiminin son zamanlarda çağımızın çok önemli bi ihtiyacına dönüştüğünün hep birlikte farkındayız. Ve bu henüz bir çok aile tarafından bilinmeyen önemli oluşum artık bir çoğumuzca biliniyor ki hayat kurtarıyor. NET!


Peki ne oluyor? Ne yapılıyor ki bu süreç sonunda gece boyu sayısız uyanan, defalarca emzirilen,kucakta sallanarak uyutulan bebekler bir anda kendi yataklarında kendi kendilerine mışıl mışıl bir uykuya dalabiliyorlar?


Aslında sorun ve çözümler belli. Nerelerde hatalar yaptığımızı,aslında doğruları ve çözümleri de çok iyi biliyoruz.Ama sanıyorum ki uygulama konusunda ya bi öğretici yada yönlendiriciye yada bir danışmana ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü tam olarak başlıyorum yapacaklarım bunlar dediğiniz anda uygulama doğru yada yanlışlarıyla ancak bir kaç gün sürüyor.Finalde de anne yapamayacağına ve uyku eğitimi diye bi olgunun olmadığına kendini inandırıp vazgeçiyor :(

Uyku eğitiminin bir bütün olduğuna inanmalıyız önce. Yani sadece uykudan itibaret olmadığına. Gün içinde bebeğinizin yaşadıkları, eve gelen misafirler,aile içi tutum ve davranışlarınız,fazla yorulması, güne başlama saati,uyku aralıklarını doğru ayarlayabilmeniz ve daha bir çok etmen. Bunlardan bazıları için ''Ne alakası var'' diye düşünebilir, uykunun sadece bebeğinizin size uykum var sinyali vermesiyle sizin yatırma sürecinden ibaret olduğunu düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz. Tüm bu yukardakiler ve daha fazlası bebeğinizin uykusuna direk etki eden durumlar.


Uyku eğitimi vermeye karar verdiğinizde bir plan ve size yol gösterecek bir haritaya ihtiyaç duyacaksınız.Sizin aile yapınızı sizden daha iyi kimse bilemez ve bebeğinizi de sizden daha iyi kimse tanıyamaz.

  1. aşama bebeğinize sağlıklı bir uyku ortamı hazırlamak olmalı.Yani odasına uykuya elverişli , son derece sade ve yatağını da en güvenli haliyle hazır hale getirmelisiniz.

  2. Sırada bebeğinize ve size uygun rutinler belirlenmeli. Uyku öncesinde uyku saatinin geldiğini hatırlatan , kolay, sıralı her daim uygulanabilir basit rutinler.

  3. aşama bebeğinize uygun uyku saatlerini belirlemek olmalı ve bunları belirlediğinizde bebeğiniz hangi destekle uyuyor olursa olsun artık farklı bir ortamda değil hazırladığınız ona uygun sağlıklı uyku ortamında uyutuyor olmalısınız. Ayrı oda şart değil, koşullar uygun değilse sizin odanızda kendi beşiğinde de bu ortamı oluşturup yatırabilirsiniz. Yani bu aşamaya geldiğinizde artık bebeğinizi ona uygun hazırladığınız ortamda, rutinli, saatli ama destekli uyutmaya devam edeceksiniz.

  4. Son olarak size uygun davranışcıl bir uyku eğitimi yönetimi seçerek tam anlamıyla eğitime başlamalısınız.


Burda şöyle bi uyarı yapmak durumundayım!

İlk 3 başlığı uygulamanız size büyük fayda ve değişimler sunacaktır. Fakat 4. aşama ciddi takip ve düzen isteyen bir noktadır. Ve eğer tek başınıza yapacağınıza inancınız ve elinizde sizi sonuca götürecek sağlam bi planınız yoksa lütfen danışman desteği almadan eğitim uygulaması yapmayın.


Aslında en basit ve özü bebeğinizin işaretlerini takip edin. Bebekler mutlaka ihtiyaçlarını çok net bir dille belli ederler. Eğer işaret okumayı öğrenirseniz destekli uyuyor olsa dahi herşeyin çok daha farklı olduğunu göreceksiniz.


Sevgiler, minik bebeklerinize bol uykulu günler...


Uykuperisi








10.802 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page